Linkek a témában:
Allium sativum
Szibériában és Dél-Európában honos.
A történelem előtti időktől napjainkig igen kedvelt fűszer és gyógynövény . Az ókori görögök és rómaiak orvosságként használták. Dél-Európa országaiban ma is szinte mindennapos a használatuk. Nálunk elsősorban jelentős fűszernövényként elterjedt.
Hogyan kell ültetni?
A pirospaprika mellett a másik hagyományosan magyar fűszer a fokhagyma, mely amellett, hogy kiváló ízt ad az ételeknek, rendkívül egészséges is. Számos rákfajta megelőzését tulajdonítják neki, és hozzájárul a szív- és érrendszer kiváló működéséhez is. Nem mellesleg a konyhakertek egyik leghálásabb növénye, hisz viszonylag igénytelen, így a kevés gondoskodást is szép terméssel hálálja meg.
Miért biofokhagyma?
A biofokhagyma kisebb, rondább, drágább mint a bolti kínai. Mégis megéri. Nem pusztán egészségügyi okokból. Kevesebb kell belőle. Az íze is jobb, illatosabb. Ha nem bio a fokhagyma csak vegyszermentes az is félsiker ráadásul az már nem is feltétlenül drágább. Kísérlet képpen mi magunk is termeszthetünk otthon és akkor hiteles lesz az összehasonlítás.
Pucolás
Eddig rosszul pucoltunk fokhagymát, bemutató a Player.hu online férfimagazinban. A cikkben található egy videó, ami megmutatja, hogy mennyire egyszerűen lehet megpucolni a fokhagymát. Ez a praktika tényleg úgy néz ki, mint egy szemfényvesztő bűvésztrükk . Nem csalás, nem ámítás ez működik. Player.hu.
Tudástár
Alig van olyan zöldségfélénk, amelynek olyan sokféle gyógyító hatást tulajdonítottak volna, mint a fokhagymának (Allium sativum). Gyógyászati jelentősége a mai napig megmaradt. Már 5000 éve termesztik Indiában, Egyiptomban. A babiloniak 2500 éve használják, Kínában 2000 éve termesztik, legalábbis írásos emlékek ebből az időből maradtak ránk. Manapság Közép-Ázsiában nő vadon. Európában kb. 1000 éve
Meghatározás
Fontos fűszernövény, elengedhetetlen társ a konyhában ételeink ízesítésekor. Különleges ízjavító hatása mellett a legcsodásabb természetes gyógynövény, sok helyen varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A komplex összetevőknek köszönhetően mindenféle betegsé